LENSLERİNİZİ SEÇERKEN MODAYI DEĞİL; İŞLEVİNİ DİKKATE ALIN!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu ile kontakt lens kullanımında dikkat etmeniz gerekenleri anlattı.

Lens seçimi yaparken arkadaşınızın lensini denemeye kalkmayın. Bunun yerine mutlaka bir uzman hekime başvurun. Gözünüze uygun ve tam oturan lensi belirlemenize hekiminiz yardımcı olacaktır. Ayrıca gözünüzde lens kullanmanıza engel olabilecek bir hastalık yada yapısal bir engel varsa bu durumda hekiminiz tarafından saptanarak göz sağlığınıza zarar vermesi engellenecektir.

GÜNLÜK LENSLERİNİZLE UYUMAYIN!

Günlük lens kullanıyorsanız uyumadan önce mutlaka çıkarın. Lenslerle uyursanız göz enfeksiyonlarını ve gözünüzde lense bağlı hasar oluşma riskini artırırsınız.

EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİN!

Lenslerinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Yağlı ve ağır kokulu sabunları kullanmaktan kaçının. Lenslerinizi ıslak elle tutmayın. Ellerinizi tüy bırakmayan havlu ile kurulayın. Ellerinize nemlendirici sürecekseniz mutlaka lenslerinizi taktıktan sonra sürün. Krem kalıntıları lensinize ve gözünüze zarar verebilir.

LENSİNİZİ DOĞRU YERLEŞTİRİN VE DOĞRU ÇIKARIN

Lenslerinizi hep aynı şekilde takıp çıkarın. Böylece karıştırmamış olursunuz. Lensinizi parmağınızın ucuna yerleştirin ve diğer elinizin orta parmağı ile alt göz kapağınızı aşağı çekin ve diğer elinizle üst göz kapağınızı tutun. Lensi gözünüzün irisine doğrudan yerleştirin. Yavaşça göz kapaklarınızı bırakın ve gözlerinizi kırpın, lensiniz yerleşecektir. Lensinizi çıkarmak için alt göz kapağınızı aşağı çekin. Yukarıya veya yan taraflara bakarak başparmak ve işaret parmağınızı kullanarak lensi çekin.

LENS TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİN!

Durulama, dezenfekte ve doğru muhafaza, lenslerinizi sağlıklı bir şekilde kullanmanızı sağlar.

MUSLUK SUYUYLA YIKAMAYIN!

Lenslerinizi solüsyonu yanınızda değilse musluk suyu ile durulamaya kalkmayın. Musluk suyu ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilecek mikroplar içerebilir. Bu nedenle banyo yaparken de lenslerinizi çıkarmanız daha sağlıklı olacaktır.

TEMİZLEME SUYUNU SIK SIK DEĞİŞTİRİN

Lenslerinizi temizlemek için kullandığınız lens suyunuzu en geç 3 ayda bir değiştirin.

LENS KULLANIRKEN MAKYAJ HİJYENİNE DİKKAT!

Alerji yapmayan makyaj malzemeleri kullanın ve bu malzemeleri 3 ayda bir değiştirin. Metalik veya ışıltılı göz farı ve kirpik uzatan ya da su geçirmez maskaralardan kaçının. Bunlar lenslerinizde leke yapabilir ya da tahrişe neden olabilir. Makyajınızı tamamladıktan sonra lenslerinizi takın.

YÜZERKEN LENSLERİNİZİ ÇIKARIN

Çoğu spor ve etkinliği lenslerinizi çıkarmadan yapabilirsiniz; ancak yüzmek istiyorsanız su geçirmez gözlük takın ya da göz enfeksiyonlarından korunmak için lenslerinizi çıkarın.

GÖZLÜKLERİNİZLE TAMAMEN VEDALAŞMAYIN

Kontakt lens kullansanız bile gözünüzün dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Mutlaka reçeteli bir gözlük bulundurun. Ayrıca güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü kullanın.

GÖZLERİNİZE ÖNEM VERİN

Gençler ve genç yetişkinler bilgisayar, televizyon ve cep telefonları önünde saatler geçirebilme potansiyeline sahip. Bu uzun zamanlar göz kuruluğu ve yorgunluğuna davetiye çıkarır. Gözlerinizi dinlendirmek için 20-20-20 kuralını deneyin. Her 20 dakikada bir, 20 saniye, 20 metre uzakta bir şeye bakmayı deneyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir