Dünya onu Okyanus gözlü çocuk haberleri ile tanıdı.

Abushe henüz 8 yaşında ve Etiyopya’nın güneyi Jinka’da yaşıyor. Abushe’de çok nadir görülen “Waardenburg Sendromu” isminde genetik bir bozukluk var. Bu durum siyahi kişilerin renkli göze sahip olması olarak tanımlanıyor. Dünya onu Okyanus gözlü çocuk haberleri ile tanıdı. İşte Okyanus gözlü çocuk Abushe’ın ilginç hastalığı, hayat hikayesi, hakkında çıkan haberler ve sendroma dair ayrıntılar… Waardenburg sendromu genetik bir bozukluk olarak adlandırılmış ancak insan Abushe’nin gözlerini gördüğünde bunu doğanın bir mucizesi olarak adlandırmaktan kendini alamıyor. Bazıları ise onun bu farklılığını kabullenmekte direniyor ve hiç hak etmediği şekilde davranıyor. Waardenburg Sendromu’nun en belirgin özelliği ise pigmenterdeki anormallik ve sinirsel dokularda meydana gelen bozukluklar. Rahatsızlığın genellikle ebeveynlerden kalıtsal yolla geçtiği belirlenmiş. İşte Okyanus gözlü çocuk Abushe’ın çok nadir görülen sendromu… Hakkında çıkan haberlerde yaşadıklarını en içten duygularıyla anlatıyor Abushe… Bu sendrom irisler arasında özel bir pigmentesyon oluşturuyor.

abushe

 

Abushe geleneksel görünümlü ahşap ve kerpiçten yapılmış bir evde yaşıyordu. Bir gece büyükannesiyle uyudukları sırada odada yangın çıkıyor… Neyse ki bu yangından kurtulmayı başarıyorlar. Ancak Abushe o günden kalan bir yara izini hala alnında taşıyor.

abushe3

 

Pek çok eşyası ve okul kitapları da yangında kül oluyor. En değerli eşyam dediği kırmızı topunu ise kurtarmayı başarıyorlar. O’nun için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu belirtiyor ve diğer çocukların topunu kıskanıyor olmasını da ekliyor sözlerine. Futbol maçlarının gösterildiği barlarda zaman zaman Barcelona maçlarını izliyor. En çok Messi’yi sevdiği söylüyor ve şöyle anlatıyor; “Benim gibi, diğerleri gibi değil!” Ailesi gözlerini ilk gördüğünde büyük şok yaşamış ve kör olduğunu düşünmüşler. Ailesi durumu önce Tanrı’nın laneti olabilme ihtimaline yormuşlar. Çok yoksul oldukları için doktora gidemiyorlarmış bu yüzden Abushe’nin görebildiğini anlayabilmeleri için uzunca süre beklemek zorunda kalmışlar. Diğer çocuklar Abushe ile zaman zaman “Plastik Göz” diyerek dalga geçiyormuş. Haliyle bunun canını sıktığını söylüyor ve üzülüyor…

abushe4

 

Abushe büyükannesinin bulunduğu köyden okuluna gitmesi için gereken otobüs bileti parasını ödeyemediğinden okulun hemen yanında derme çatma bir yerde kalmaya başlamış. Kartonun üzerinde yatıyor ve fotoğrafını çeken kişiye kartonu gösterirken “Kirli biraz” diye belirtiyor güzel yüzünde oluşan utangaç ifadeyle… Yiyecek ihtiyacını genellikle kaldığı yerin hemen karşısındaki restoranlar karşılıyormuş…

abushe1

 

 

 

Abushe kendisini esas zorlayan şeyin okuyabilmek veya yemek bulmak için verdiği yaşam savaşı değil ona “Canavar” diye hakaret edip bazen de zevk için döven gençler olduğunu söylüyor.

abushe2

Dileriz bu küçük kahramanın bundan sonraki hayatı aynı gözleri gibi güzel mucizelerle dolu olur ve ona iyilikleri getirir.. (boredpanda)

Kaynak: sozcu.com.tr
Optik Gazete

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir